« Wij zwijgen niet langer ! » : vierde manifestatie van de Families van Belgische gedetineerden in Marokko (Brussel, 3 maart 2013)


Luk Vervaet

 
 


Kent u in België vele grootmoeders, moeders, zussen, vaders, broers, kinderen in België die elke eerste zondag van de maand gaan betogen ? Kent u vele families die, met een buitengewone moed, durven ingaan tegen de antiterroristische hysterie en het racisme en de stigmatisering ?
Voor de vierde keer, hebben de families van gedetineerden in Marokko, samen met hun sympathisanten, verenigd in het Comite van de Families van Europese gedetineerden in Marokko zich verzameld rond het monument Pasionaria (het monument ter ere van de Marokkaanse immigratie).

Het comité vraagt :

    1.
Een onafhankelijk onderzoek van de klachten over foltering van hun verwanten, de annulering van de veroordelingen en de vrijlating van allen die gemarteld werden; bestraffing van de folteraars;
        2.
Onmiddellijke transfert van de gevangenen van Belgische en van dubbele nationaliteit naar België, als zij daarom vragen;
    3.
Bescherming van de gedetineerden in de Marokkaanse gevangenissen door Belgische consulaire bezoeken aan alle gedetineerden van Belgische of dubbele nationaliteit;
4. Materiële
hulp voor de gevangenen en hun families, in het bijzonder voor hun kinderen;
5. De opheffing van de samenwerking met Marokko op het vlak van justitie:
een parlementair onderzoek naar de rol van België, de tweede internationale partner van Marokko op het vlak van justitie, in de feiten vermeld in het rapport over folteringen in Marokko van Juan Mendez

Afgelopen zondag 3 maart, namen de zus van Ali Aarrass, de vader van Hicham Bouhali, de vrouw van Abdelkader Belliraj, de moeder van Mohamed R'ha, de zus van Achmed Zemmouri, de grootmoeder en zus van Abdellatif Bekhti het woord. Ze kloegen de situatie van hun verwanten aan in de Marokkaanse gevangenissen en de foltering waarvan ze het slachtoffer waren.

Ze protesteren tegen de voortdurende weigering van Didier Reynders om hen te ontvangen, omdat hun verwanten de « Belgisch-Marokkaanse nationaliteit hebben ».
Het Comité drukte zijn bijzondere solidariteit uit met de families Aarrass en Belliraj. Het veroordeelt de Marokkaanse autoriteiten, die, na de publicatie van een video van de 20 februari beweging, niet alleen de jonge auteur van de video in de gevangenis van Sale II hebben laten mishandelen, maar ook dat ze zich ook aan Abdelkader Belliraj en Ali Aarrass hebben vergrepen. Abdelkader Belliraj is na zijn plaatsing in isolatie in de gevangenis van Sale II, overgebracht naar de gevangenis van Toulal. Ali Aarrass was opnieuw slachtoffer van mishandeling in de gevangenis van Sale II.

Wij willen bij deze gelegenheid de Belgische medeplichtigheid in het proces Belliraj aan de kaak stellen. Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die nog steeds vastzitten in het kader van dit proces.
Reeds op 6 augustus 2009, stuurde Robert P. Jackson, Amerikaanse diplomaat in Rabat, een telegram naar Washington, waarin hij zich zorgen maakte over de situatie van de mensenrechten in Marokko in het kader van de terrorismebestrijding en in het proces Belliraj in het bijzonder. De Belgische magistraten ter plaatse, Daniel Bernard, magistraat, voormalig lid van het federale parket en de Belgische consul, Johan Jacobs, hebben beide dit proces aan de kaak gesteld. De heer Jacobs heeft verklaard dat de veroordelingen al vastlagen voor het proces begon. België heeft actief meegewerkt aan dit proces door documenten over te maken aan Marokko die de veroordelingen een legale schijn konden geven. Dit werd al veroordeeld door de senator (CD&V) en professor in de rechten Hugo Vandenberghe, tijdens de plenaire vergadering van de Senaat op 4 maart 2010, die zei dat het "een schending van artikel 6 van het Europees Verdrag is wanneer België geen garanties heeft dat het proces op een eerlijke en onpartijdige manier zal verlopen. " Op 29 november 2010 beroemde Minister Van Ackere zich erop dat België (via het Ministerie van Justitie) een verdachte heeft uitgeleverd aan Marokko in het kader van dit proces en wel "een burger van Algerijnse nationaliteit die aan Marokko werd uitgeleverd begin 2010." Sinds wanneer heeft België het recht om een algerijns burger uit te leveren aan Marokko ???

Het Comité zal het rapport van Juan Mendez over foltering in Marokko zo breed mogelijk verspreiden. Het nodigt alle parlementairen en de pers uit op een ontmoeting in het federale parlement op donderdag 28 maart.

De families zullen opnieuw manifesteren op zondag 7 april van 12 tot 14 u. Zwijg niet langer ! Vervoeg hun rangen  !

Commentaires